Loading

Blog Bölümü

OTO KURTARICI – OTO ÇEKİCİ NE DEMEK?

Aracınızla seyahat ederken aracınız beklenmedik bir zamanda arıza yapabilir yada park ettiğiniz konumda arabanız çalışmayabilir. Bu gibi acil durumlarda arabanızın servise götürülmesi gerekir. Arabanız çalışmadığı için aracınızı oto çekici ile çektirmeniz gerekir. Oto çekici arızalı yada kazalı araçları servise göndermek için imal edilmiş hidrolik sistemle yada elektrik sistemi ile çalışan  özel mekanizmaya sahip olan araçlardır. Oto çekiciler kayar kasa, sabit kasa ve ahtapot çekici yani kaldır götür vinçli çekici, ağır ticari çekici, 4*4 çekici gibi olmak üzere çeşitlere ayrılır. Oto çekicinin bilinen bir çok adları vardır. Bunlardan bazıları oto çekici , oto kurtarıcı, oto kurtarma, yol yardım aracı,  araba çekici olarak adlandırılır

APARAT YARDIMI İLE OTO KURTARMA – ÇEKME

Günümüzde, manuel vitesli araçlar artık yerlerini otomatik şanzımanlı araçlara bırakıyor.

Otomatik şanzımanlı araçlarda ise genellikle akü kaynaklı elektrik arızaları daha sık görülmektedir.

Aksesuarların fazlalaşması, led farlar, araç beyni, elektrik sistemine aşırı yüklenme gibi sebeplerden dolayı elektrik arızası veren otomatik araçlarda, karşımıza farklı bir sorun daha çıkmaktadır; aracın vitesinin park (P ) pozisyonunda takılı kalması.

Bu tür durumlarda, otomatik şanzımanlı araçların arıza yerinden alınıp servislere çekilmesi,  manuel şanzımanlı araçlara göre biraz daha zordur. Bunun sebebi, otomatik şanzımanlı araçların kendini korumaya alıp, vitesi ( N ) konumuna geçirmemesi ve el frenleri otomatik olan araçların ise  el frenini kilitlemesidir. Yani aracı  Oto kurtarıcıya yüklemek istediğimizde,aracın tekerlekleri dönmez ve araç fren sistemi devrede olduğundan dolayı araç yerinden hareket edemez.

Bu tür olaylarda araçlara, Ahtapot çekici dediğimiz özel amaçlı kurtarıcılarla ya da aparatlar ile müdahale edilmekte ve araçlar yerlerinden alınıp, götürülmesini talep ettiğiniz yetkili servis yada özel servislere çekilmektedir. Ahtapot çekici bir miktar daha masraflı olduğundan dolayı, genellikle Aparatlı araçlarla çekimler tercih edilebilmektedir.

Aparatlı oto çekici Nedir ?

Aparat yardımı ile araç nasıl çekilir?

Oto kurtarma sektöründeki anlamı ile aparatlı oto kurtarma; bir aracın tekerlerini yerden keserek, başka bir tekerlekli sistemin üzerinde yürütmek ve çekmek anlamına gelir.

Aparatlı araçla oto kurtarma – çekme için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şöyledir.

  • – Öncelikle araç kendini korumaya aldığı zaman, çekici olan tekerlere aparat takılarak aracın tekerlekleri yerden 15 cm yükseltilir ve  aparatlarımızdaki tekerlekler sayesinde aracınızın tekeri dönmeden oto kurtarıcımıza yükleme yapılabilir.
  • – Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise, binek aracın altı yere yakınsa, öncelikle aparatı takmaya çalırsanız ön tampon yada arka tampona zarar verme ihtimaliniz ortaya çıkmaktadır. Basık ve yere yakın olan araçların, öncelikle kriko yardımı ile yerden yükseltilmesi, daha sonra aparatların  takılması ve krikonun yavaşca indirilerek araca herhangi bir zarar verilmeden, aparat tekerleri üzerinde çekilmesi gerekmektedir.

ARAÇ KURTARMA – ÇEKME – TAŞIMA BELGESİ NEDİR?

Oto kurtarıcılar, işin doğası gereği çok teknik ve tehlikeli bir iş gerçekleştirirler. Bu iş hem tecrübeye hem de profesyonelliğe dayanan bir iştir. Profesyonelliğin bir adımı da doğru araç ve aletleri kullanmanın yanında, gerekli eğitim ve sertifikaları almaktan geçer. Oto kurtarma işinde ise bu belge 105.41 koduyla sürücü belgesine işlenen, İş Kamyonu (Araç Kurtarma-Çekme-Taşıma) belgesidir.

Bu belgeyi almadan çalışan şahıslar ya da belgesiz personel çalıştıran şirketler, her hangi bir iş kazası anında, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu hükümlerine göre suçlu sayılırlar. Ayrıca Karayolları Trafik Kanunu’nun 36.maddesine göre, bir aracı, kullandığı araca uygun sürücü belgesi olmadan kullanmak ve kullandırmak yasaktır.

Peki bu,  İş Kamyonu (Araç Kurtarma-Çekme-Taşıma ) belgesini nasıl edinebiliriz?

Bu sertifika, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir operatör kursundan temin edilir. Eğer operatör işini trafiğe kapalı bir alanda yapıyorsa bu sertifika yeterlidir. Ancak çoğu oto kurtarıcı gibi bu iş trafikte yapılıyorsa, bu sertifika temin edildikten sonra, ilgili sürücü belgesi G sınıfı belgeye çevrilir ve bu sertifika 105.41 koduyla sürücü belgesine işlenir.

İş Kamyonu (Araç Kurtarma-Çekme-Taşıma) belgesi için gerekli evraklar ise şöyledir.

* TC kimlik kartı fotokopisi

* 18 yaşını doldurmuş olmak

* 5 adet biyometrik fotoğraf

* Öğrenim belgesi ( asgari ilköğretim belgesi, 1997 öncesi mezun olanlar için ilkokul diploması

* Cumhuriyet savcılığından alınan adli sicil kaydının bulunmadığına dair adli sicil belgesi

Görülecek eğitim sonrası, yapılan yazılı ve uygulamalı sınav sonucu, belgeye hak kazanılır.

Unutmayın, kaza hiç beklemediğiniz bir anda gelir.

Önemli olan, O ANDA HAZIR OLMAKTIR.

İLK DEFA BİR OTO KURTARICI – ÇEKİCİ İLE ARACINIZI ÇEKTİRİYORSANIZ YAPMANIZ GEREKENLER

Kimse aracının bozulacağını, yolda kalacağını, bir kazaya karışacağını düşünmek istemez, dolayısı ile aracını bir oto kurtarıcıya çektirmek için hazırlıklı olmaz, olamaz. Ancak yine de daha önce hiç oto kurtarıcı ile araç çektirmemiş olanların bilmesi gereken bazı hususlar var;

* Aracınızı güvenli bir yere çekin. Daha önceden telefon rehberinize eklediğiniz oto kurtarıcı firmasını ya da asistans firmasını arayın. Yerinizi, aracın ve sizin durumunuzu detaylı olarak bildirin.

* Ödemeyi kendiniz yapacaksanız fiyatı öğrenin ve mutlaka fatura talep edin.

* Kendinizi güvende hissetmek için bir yakınınızı arayın ve bu bilgileri ona da iletin.

* Aracın içindeki özel eşyalarınızı ve ruhsat, sigorta vs gibi evrakları toplayın, yanınıza almak üzere hazır edin. Çünkü, yol durumundan dolayı  oto kurtarıcı geldiğinde buna zamanınız olmayabilir.

* Oto kurtarıcı geldiğinde, aracınızın detaylı fotoğraflarını çekin ve aracı tutanakla teslim edin.

* Araç beraberinde gitmiyorsanız, aracınızın nereye götürüldüğünü öğrenin ve daha sonra teyit edin.

* Mutlaka profesyonel ve kurumsal firmalarla çalışın.

ARACINIZIN OTO KURTARICI – ÇEKİCİ İLE ÇEKİLİRKEN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

ARACINIZIN OTO KURTARICI İLE ÇEKİLİRKEN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Oldu ya, aracınız yolda kaldı. Sigorta acentanızı, yol yardımı ya da bir oto kurtarıcı firmasını aradınız ve aracınız çekilecek. Aracınızın mevcut arıza ya da hasarı dışında yeni hasarlara yol açmamak için dikkat etmeniz gereken hususlar şöyle;

Aracınızın hasar, arıza ve durumunu detaylı ve doğru olarak oto kurtarıcı operatörüne anlatın. Bu, tarafınıza uygun tipte oto kurtarıcının ulaşmasını sağlayacaktır. Yürüyen aksamı hasarlı bir araçla, benzini bitmiş bir aracı farklı tipte oto kurtarıcılar çekmelidir.

Aracınızın marka ve modeline ait “orjinal çeki demirini” mutlaka aracınızda bulundurun. Aksi takdirde aracınızı diğer noktalardan bağlanarak çekilecektir. Profesyonel bir ekip tabi ki hasar vermeden bu şekilde de aracınızı çekebilir, ama tabi ki bu bir risktir.

Sizi çekmeye gelen oto kurtarıcının taşıma kapasitesinin, aracınızın ağırlığına uygun olduğundan emin olun.

Oto kurtarıcı arkasında gözlük tabir edilen aparata takılan iki teker ve yerde iki teker şeklindeki klasik oto kurtarma operasyonlarında, araç çekilirken yerdeki tekerler çekici tekerler ise el freninin inik olduğundan emin olun. Kayar kasa ya da ahtapot tabir edilen oto kurtarıcılarda bu durumun önemi çok yoktur. Zaten yetkin bir oto kurtarıcı size gerekli yönlendirmeleri yapacaktır. Bu yönlendirmelere uyun.

Camları kapatın. Aracınız kamyon üzerinde giderken ve siz içinde değilken gelebilecek toz, yağmur ve diğer maddelerden aracınızı korumak için bu gereklidir.

Aracınızın detaylı fotoğraflarını çekin. Daha sonra “bu hasar daha önce vardı, yoktu” gibi ikilemlere düşmemek için cep telefonunuzla her açıdan fotoğrafını çekin.

Her şeyden önemlisi profesyonel ve %100 sigortalı bir oto kurtarıcı ile çalışın.

NEDEN KENDİ ARACINIZI ASLA KENDİNİZ ÇEKMEMELİSİNİZ?

Aracınız yolda kaldığında aklınıza hemen ” şuradan bir araca rica ederim, kendi aracımı istediğim yere çekerim” fikri geliyorsa, ya da çevreden amatör yardım teklifleri geliyorsa,  çok dikkatli olmanız gerekiyor.

Çünkü, kaza ve problem yolda demektir !!!

Continue Reading

YOLDA BİR OTO KURTARICI – ÇEKİCİ GÖRDÜĞÜNÜZDE ALMANIZ GEREKEN ÖNLEMLER

YOLDA BİR OTO KURTARICI GÖRDÜĞÜNÜZDE ALMANIZ GEREKEN ÖNLEMLER

Oto kurtarıcılar; Yolların görünmeyen kahramanları, trafikte ya da  ıssız bir yerde sıkışıp kaldığınız o çaresiz durumdan sizleri kurtaracak kişiler.
Ancak insanlar, kendileri dışında birini kurtaran bir oto kurtarıcıya pek anlayış göstermiyorlar. Kimse yavaş hareket eden bir konvoya takılmak ya da başka bir aracın kurtarılması için gerekli olan zamanı beklemek istemiyor. Bu duyguları insani bir refleks olarak görsek dahi, yol kenarında bir araç kurtarmaya çalışan bir oto kurtarıcı gördüğümüzde almamız gereken önlemler var. Her şeyden önce bu önlemler, bizlerin güvenliği için önemli, şöyle ki;

* YAVAŞLAYIN: Aslında herkesin bildiği, ancak tekrarlamaya değer bir güvenlik önlemi. Yolun herhangi bir yerinde, hangi çeşit bir bir oto kurtarıcı ya da yol yardım aracı görürseniz görün, mutlaka yavaşlayın. Yol yardım ya da oto kurtarıcı görevlisi, aracın çevresinde, aracı kontrol ediyor olabilir, ya da aracın yolcuları çevrede olabilir. “Yolda kalmış bir araca ve/veya çevresindeki insanlara çarpma” trafik kazaları içerisinde önemli bir yer tutuyor.

ŞERİT DEĞİŞTİRİN: Yolda ileride bir oto kurtarıcı ya da yol yardım operasyonu gördüğünüz anda şerit değiştirin. Yavaş gidiyorsanız zaten kolayca yapabileceğiniz bu geçiş işlemini, trafik müsaade etmiyorsa bile elinizden geldiğince oto kurtarma aracına geniş bir alan bırakarak yapmaya çalışın.

ODAKLANIN: Araç sürerken, sürekli olarak yola ve çevresinde olan bitene odaklanın. Bu genel güvenlik önlemi, yol kenarında ya da ortasında vs bulunan bir oto kurtarıcıyı ve arızalı/kazalı aracı kolayca fark etmenizi sağlayacak ve gerekli tedbiri almak için ihtiyacınız olan süreyi size kazandıracaktır.

Oto kurtarıcıların da size yardım etmeye ve işini yapmaya çalışan insanlar olduğunu, ayrıca o arızalı araç içinde sizin ya da sevdiklerinizin olabileceğini UNUTMAYIN ..

HANGİ DURUMLARDA OTO KURTARICI – ÇEKİCİ ÇAĞIRMALISINIZ?

HANGİ DURUMLARDA OTO KURTARICI ÇAĞIRMALISINIZ?
Araçlarımız hemen her gün yoğun trafiğe maruz kalıyor ve ev-iş-ev ekseninde ya da alakasız  bir yerlerde ‘ben artık gitmeyeceğim’ deyiveriyor. Aracımızdan vazgeçemeyeceğimize göre, bu noktada bize düşen onu gitmeye ikna etmek ya da onu ikna olacağı noktaya taşıtmak.

* Aracınızın kullanım kılavuzunda “aracınızı hareket ettirmeyin” yazan her durum için “ARACINIZI HAREKET ETTİRMEYİN!”. Geçmeyen vitesler, aşırı motor sıcaklıkları, kilitlenen beyinler vb  hallerde yapılacak bilinçsiz ve ısrarlı denemeler, aracınızda çok büyük hasarlara yol açabilir. Siz en iyisi ulaşabiliyorsanız yol yardım firmanızı arayın ve onlardan gerekli yönlendirmeleri yapmalarını isteyin. En kötü ihtimalle daha önceden rehberinize kaydettiğiniz, güvenilir bir oto kurtarıcı firmasıyla temasa geçin ve aracınızı  çalıştığınız tamir bakım servisine götürmesini isteyin.

* Aracınızın benzin,mazot, gaz  ya da elektrik şarjı bittiğinde sigorta poliçenizdeki anlaşmalı asistans firmasını ya da daha önceden rehberinizde bulunan güvenilir bir oto kurtarıcı firmasını arayın. En yakın benzin istasyonuna  yada servisinize götürmesini talep edin. Utanılacak bir şey yok, herkes yakıt almayı unutabilir, tedbirli davranmak  büyük hasarlara yol açmaktan iyidir. Ayrıca yasalar bidonla yakıt alımına izin vermiyor.

* Aracınızın elektrik sistemi herhangi bir sebeple çalışmıyor ise mutlaka asistans/oto kurtarıcı firmayı arayın. Dışarıdan yapılan bilinçsiz müdahaleler, aracın elektronik beynini onarılmaz hale getirebilir.

*Aracınız anahtarları içindeyken kendini kilitlediğinde, ya da aracın beyni sistemi kilitlediğinde dışarıdan müdahalede bulunmayın, asistan/oto kurtarıcınızı arayın ve aracı yetkili ellere teslim edin.

* Lastiğiniz patladığında değiştiremeyecek durumda iseniz, ya da gerekli bilgi ve donanıma sahip değilseniz asistans/oto kurtarıcı firmayı arayın. Aracınızı patlak lastiğin üzerinde yürütmek, yürüyen aksamda büyük hasarlara yol açabilir.  Risk almayın.

* Çamura, kuma ya da kara vb. yerlere içinden çıkılmayacak derecede saplandığınızda asistans/oto kurtarıcı firmasını aramakta fayda var. Bu tür durumlardan ısrarla aynı şeyi yaparak kurtulamazsınız, sadece kendi ve aracınızın güvenliğini tehlikeye atmış olursunuz.

* Bir kazaya karıştığınızda çarpma sonucu aracınızdaki binlerce parçadan hangisinin hasarlandığını bir bakışta anlayamazsınız. Aracınız ilk aşamada hareket edebiliyor olsa bile, bir süre sonra kazada oluşan küçük bir hasar giderek büyüyebilir ve bu durum sizi ve aracınızı daha büyük risklere taşıyabilir. Kazanın büyüklüğüne bakmaksızın asistans/oto kurtarıcı firmanızı arayın ve aracınızı kontrol / tamir ettirin.

OTO KURTARICI – ÇEKİCİ BEKLERKEN YAPILMASI GEREKENLER

ARACINIZI GÜVENLİ BİR YERE ÇEKİN
Aracınız arıza yaptığında ilk yapılması gereken hareket, aracın  mümkün olduğunca trafikten uzak bir noktaya ( park alanı, emniyet şeridi, banket, yol kenarı vb. ) çekilmesidir. Aracınızı yokuşa ve kör noktalara çekmekten kaçının.
Dörtlü flaşörlerinizi yakın, reflektörünüzü aracınızdan en az 30 m mesafeye koyun ve ancak tüm bu işlemlerden sonra oto kurtarıcı firmasını arayın. Görünür olun.

OTO KURTARICI FİRMASIYLA İLETİŞİM KURUN
Telefon rehberinizde mutlaka sigorta acentenizin, aracınıza özel yol yardım hattının ya da sürekli çalıştığınız oto kurtarıcı firmasının telefon numaralarını bulundurun.
Firmayı arayın, aracın ve araç içindeki yolcuların durumunu ve konumunuzu sakince ve detaylı olarak iletin. Telefon ile kurtarıcı firmaya konumunuzu yollayın.
Aracınızı çekmeye gelecek olan çekici aracın plakasını ve gelecek çekici sürücüsünün ismini ve iletişim bilgilerini öğrenin.
Araç içinde başka yolcu varsa, onları sakinleştirin ve bilgilendirin. Ayrıca durumunuzu ve konumunuzu bir yakınınıza da bildirin.
Yoldan geçen yabancı oto kurtarıcı araçlarıyla temasa geçmeye çalışmayın. Sabırlı olun.

ARACINIZDAKİ ÖZEL EŞYALARI TOPLAYIN
Aracınız bir süre sonra çekileceğinden dolayı içinde bırakmak istemediğiniz tüm özel eşyaları bir araya getirin. Ayrıca ibraz edeceğiniz ruhsat, sigorta poliçesi, kaza tutanağı gibi evrakları hazır hale getirin. Çekici araç geldiğinde buna vakit bulamayabilirsiniz.

ARACINIZIN İÇİNDE KALIN
Yoğun ve hızlı bir trafiğin içinde kaldıysanız, oto kurtarıcı aracını, aracınızın içinde bekleyin.
Kış şartlarında aracınızın kapı ve camlarını kapalı tutun ve aracınızın ısısını muhafaza etmeye çalışın.
Aracınızın elektrik aksamı çalışmıyorsa, telefonunuzun pilini gereksiz tüketmeyin.
Yardım teklif eden yabancılara karşı tedbirli olun.

ÇEKİCİ ARAÇ GELDİĞİNDE
Aracın plakasını ve sürücü kimliğini kontrol edin.

Araçlar hangi durumlarda görevliler tarafından bilginiz dışında çekilir?

Araçlar hangi durumlarda görevliler tarafından bilginiz dışında çekilir?

Kaza ve arıza haricinde bazı durumlarda araçlar görevlilerin temin edeceği çekiciler tarafından çekilebilir. Aracınızı yanlış park etmişseniz, bir süre sonra yerinde bulamayabilirsiniz.

  1. Yaya kaldırımı ve yaya geçitlerine park edilen araçlar çekilir.
  2. Toplu taşıma araçları, belirlenmiş taksi ve dolmuş duraklarında bulunan araçlar çekilir.
  3. Kamu kurumları ve hastanelerin ve garajların önüne park edilen araçlar da çekici tarafından çekilir.
  4. Tünel giriş ve çıkışlarına, kavşak bölgesine, köprü girişlerine bırakılan arabalar çekilir.
  5. Engelliler için ayrılmış özel alanlara park edilen araçlar, yine çekiciler tarafından  götürülecektir.
  6. Bütün bu bölgeler haricinde özel olarak belirtilen “park edilmez” levhalarının altına bırakılan arabalar da çekici tarafından çekilir. İstanbul’da park yasağı bulunan yerlerdeki araçların çekilme sorumluluğu İstanbul Trafik Vakfı adlı kuruluştadır.

Archives

Nisan 2025
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategoriler

Popular Posts

OTO KURTARICI – ÇEKİCİ BEKLERKEN YAPILMASI GEREKENLER

HANGİ DURUMLARDA OTO KURTARICI – ÇEKİCİ ÇAĞIRMALISINIZ?